West-Vlaamse Voedselbank

14/12/2018

Vorig jaar deden in België 157.000 mensen een beroep op de voedselbanken en werd er 16.000 ton voedsel uitgedeeld. Daar zaten heel wat producten van  Belgian Pork Group tussen, want ook wij hebben het hart op de juiste plaats en zijn tegen verspilling. Wij spraken met Ignace Bosteels over onze samenwerking met de West-Vlaamse Voedselbank.

Ignace, wat is jouw rol binnen de West-Vlaamse Voedselbank?
Ik ben afgevaardigd bestuurder. Ik ging in ’89 op pensioen als kaderlid van een bank in de financiële sector en besloot daarna om mij sociaal te engageren in de voedselbank. Oorspronkelijk met een 3-tal vrijwilligers, maar dat aantal is nu vertienvoudigd. Maar ik offer mij nog altijd op als chauffeur bij voedselophalingen, dus extra vrijwilligers zijn steeds welkom.

Hoe ziet de samenwerking met  Belgian Pork Group er precies uit?
Wij halen al 2 jaar voedsel bij jullie op. Eerst samen met andere verenigingen, maar sinds kort komen enkel wij nog 2 keer per week in jullie site in Staden langs. Dat is efficiënter. Per maand krijgen we een goeie 3 ton gratis producten van jullie, zoals worstjes, koteletten, schenkelboutjes en bereide slaatjes. Maar gratis betekent niet minderwaardig. Het gaat bijvoorbeeld om overproductie van één van jullie sites of producten die enkel retour gingen omwille van een verpakkingsfoutje. In functie van de houdbaarheid, die varieert van 1 dag tot enkele weken, worden de producten op de juiste temperatuur vervoerd, bewaard en van etiketten voorzien. Dit wordt net als bij jullie gecontroleerd door het Voedselagentschap.

Hoe komt ons vlees dan terecht bij de mensen die het echt nodig hebben?
Alle voedingsmiddelen die wij ophalen komen terecht in ons distributiecentrum in Kuurne. Daar wordt het dan opgehaald door een 80-tal verenigingen. Enkele grotere verenigingen beleveren wij zelf. Wij delen niets uit aan individuele kansarmen, om zeker te zijn dat het vlees niet opnieuw doorverkocht wordt.

Jullie vieren dit jaar jullie 30ste verjaardag. Hebben jullie daarvoor iets speciaals gepland?
Wij denken na over de toekenning van een soort kwaliteitslabel voor de bedrijven die ons heel goed ondersteunen. Belgian Pork Group komt daar natuurlijk voor in aanmerking. Zeker als enkele personeelsleden zich ook na hun uren als vrijwilliger zouden willen inzetten voor ons!

Die warme oproep is genoteerd. Bedankt, Ignace.

Ignace 1
ignace2