Nikolaas Debue

07/12/2018

Stilstaan is achteruitgaan, dat is ons devies bij Belgian Pork Group. Maar wie voortdurend nieuwe markten aanboort en zijn gamma uitbreidt, moet ook zijn bedrijventerrein laten volgen. Na de bouw van de meest moderne productieruimte in Europa kregen ook onze laboranten onlangs een nieuw onderkomen. Tussen de allerlaatste onuitgepakte verhuisdozen zochten we  Nikolaas Debue op. 

Nikolaas, hoe lang ben jij bij ons al aan de slag als laborant?
Deze maand ben ik 3 jaar in dienst. Kort samengevat voeren wij chemische en bacteriologische analyses uit op alle voedingswaren die in het bedrijf de revue passeren, van grondstof tot eindproduct. Dat is geen 9-to-5-job. Deze ochtend was ik om 5 uur present, ik kan vandaag dus ’s middags al naar huis.

Van alle werknemers krijgen jullie dit jaar wellicht het mooiste eindejaarscadeau: een nagelnieuwe werkomgeving.
Inderdaad, 2 weken geleden hebben we onze vorige werkplek uitgezwaaid. We zijn ons hier dus nog aan het installeren.  Met veel plezier, want alleen al voor het uitzicht en de lichtinval zou je hier willen werken. 

Was de verhuis een noodzaak om aan de wetgeving en onze interne kwaliteitseisen te blijven voldoen?
Onze toestellen en werkmateriaal waren zeker nog up to date, zij staan hier nu in nieuwe kasten en op nieuwe tafels. Maar dankzij het nieuwe labo zetten we ook een belangrijke stap richting het verkrijgen van accreditaties en erkenningen. Deze vernieuwingsoperatie was een werk van lange adem. Tijdens onze verhuis kwamen we toevallig plannen van 10 jaar geleden tegen voor een labo op een heel andere locatie. Maar uiteindelijk konden we veel naar onze hand zetten, want samen met mijn 2 collega’s mocht ik mij buigen over het grondplan van het nieuwe labo. 

Een nieuw labo met nieuwe uitdagingen. Vorig jaar nam Belgian 
Pork Group een voortrekkersrol op zich voor een verantwoord antibioticagebruik in de sector.  Hoe beïnvloedt dit jouw job?
In het belang van de consument voeren wij hier nauwgezette antibioticatesten uit na verwerking.  Zo kunnen we garanderen dat al onze producten vrij zijn van antibiotica. De volgende stap zou zijn dat er ook reeds testen in de boerderijen plaatsvinden. Dan zouden we het resultaat al kennen nog voor de varkens bij ons arriveren. Maar dat is nog even afwachten. 

Bedankt Nikolaas en geniet nog van jullie ‘office with a view’.

nikolaas1
Nikolaas2