Masterdata

25/01/2019

Bij Belgian Pork Group garanderen we dat onze producten lekker en gezond zijn. Sinds eind vorig jaar hoeft u ons niet enkel op ons woord te geloven, maar kan u dit voor een selectie van onze producten zelf controleren. Zoals vorige week beloofd vertellen we vandaag meer over de QR-code op de verpakking waarmee de consument de herkomst van het vlees zelf kan traceren. Dit succes heeft vele vaders, maar voor het aandeel van Belgian Pork Group gaan de credits naar masterdata beheerder Anthony Deceuninck en IT’er Laurens Vercaigne.

Heren, om dit project tot een goed einde te brengen sloegen jullie dus de handen in elkaar.
Laurens: Klopt. Niet dat we door deze opdracht elkaar voor het eerst tegenkwamen op de werkvloer, want onze bureaus staan dicht in elkaars buurt.
Anthony: We hadden al vaker samengewerkt voor andere projecten waarbij IT en Masterdata elkaar overlappen, dus we kenden elkaar al. Laurens wist dus bijvoorbeeld al dat ik niet alleen een hevig supporter ben van Belgian Pork Group, maar ook van Club Brugge.

Na dit gesprek kunnen we eventueel dieper ingaan op dat laatste, maar wat is de precieze rol van Belgian Pork Group in het verhaal van de QR-code?
Laurens: Wij stonden in nauw overleg met de IT-afdeling van Carrefour en verzorgden de dataverwerking. Elke consument die met zijn smartphone de QR-code scant, komt op een webpagina terecht met heerlijke recepten en productgegevens die mede tot stand kwamen dankzij de datastroom die wij dagelijks, of beter gezegd elke nacht, richting Carrefour sturen.
Anthony: Die waaier aan informatie kan geraadpleegd worden dankzij de dynamische QR-code die wij tijdens het verpakkingsproces op het productetiket aanbrengen.
Welke informatie kan de consument dan precies raadplegen dankzij deze app?
Laurens: De klanten kunnen zich verdiepen in elke schakel van de volledig Belgische voedselketen die het product doorliep, van de boerderij tot de winkel. Zo kan je bijvoorbeeld onmiddellijk nagaan welke boerderij aan de basis lag van de koteletten die je in de winkel vasthoudt. Of hoeveel kilometers diezelfde varkenskoteletten hebben afgelegd om in de winkelrekken terecht te komen. Onze inspanningen voor een kleine ecologische voetafdruk worden dus in kaart en op het scherm van je smartphone gebracht. Zo merkt de consument dat onze samenwerking met lokale en familiale bedrijven ook een zegen is voor het milieu.
Anthony: Je kan je er ook van verzekeren dat het varken door Belgian Pork Group geslacht en versneden werd. Andere zaken zoals slachtdatum, lotnummer, houdbaarheid en de beste bewaartemperatuur kunnen eveneens in één oogopslag geraadpleegd worden.

Hoe garanderen we dat al die informatie 100 procent correct is?
Laurens: Al die data worden opgeslagen in een blockchain. Deze technologie verhindert dat de gegevens achteraf aangepast zouden worden en waarborgt dus de integriteit van de informatieverstrekking. We komen dus tegemoet aan de terecht kritische consument die steeds meer transparantie wil.
Anthony: We zijn echt trots dat we met Belgian Pork Group onze bijdrage leverden aan dit pionierswerk, want op vlak van digitale traceerbaarheid en voedselveiligheid is dit een echte primeur in België.

Bedankt voor de uitleg! De discussie over voetbalvoorkeuren zullen we na de werkdag verderzetten…

anthony1
anthony2