Lode Capelle

14/06/2019

Bij Belgian Pork Group kijken we al uit naar een fantastische zomer met hoge verkoopcijfers en temperaturen. Maar terwijl in veel afdelingen de airco dan overuren klopt en er al eens een kantoorraam wordt opengezet, blijft de temperatuur in onze diepvriesafdeling steevast onder het nulpunt. Hoe houden onze collega’s van deze afdeling het hoofd niet te koel? We vroegen het aan Lode Capelle.

Lode, wat is jouw job bij Belgian Pork Group?
Mijn loopbaan begon hier 25 jaar geleden in de snijzaal. Daar kwamen mijn vaardigheden als beenhouwer goed uit de verf, maar toch koos ik voor een overstap naar de diepvriesafdeling. Hier werk ik mee aan het verzendklaar maken van onze diepvriesproducten door bijvoorbeeld palletgoederen in rekfolie te wikkelen en help ik ook bij het laden van allerlei vrachten zoals containerladingen. Tussen die werkzaamheden door zet ik mij ook in voor een veilige werkvloer. Ik probeer een informele verbindingsrol te spelen tussen mijn collega’s en onze preventieadviseur Jeroen Corvelyn.

Hoe vul je die preventietaak precies in?
Dat doe ik bijvoorbeeld met kleine tips over het dragen van een helm of oordopjes in lawaaierige productieruimtes. Bij eventuele noodsituaties ben ik aangeduid om na te gaan of iedereen van mijn afdeling in veiligheid is gebracht. We doen natuurlijk al het mogelijke om zo’n scenario’s te vermijden. Met succes, want momenteel telt mijn afdeling een reeks van 520 ongevalvrije dagen. Nog 10 dagen extra en we hebben ons afdelingsrecord beet. Als beloning wacht ons een gratis en rijkelijk ontbijt. We tellen de dagen dus af, want in het zicht van de meet willen we zeker niet struikelen. Als we die mijlpaal bereikt hebben, mikken we op 1.000 ongevalvrije dagen. Het voortdurend scherpstellen van het veiligheidsrecord wakkert het competitiegevoel tussen de verschillende afdelingen op een prettige manier aan.

Is het als werknemer eenvoudig om je stem te laten horen in het veiligheidsdebat?
Zeker. Elke maand ben ik aanwezig op het overlegmoment met preventieadviseur Jeroen en de afgevaardigden van alle andere afdelingen. Daar evalueren we onze verwezenlijkingen en gieten we alles wat nóg beter kan in een checklist waarmee we onmiddellijk aan de slag kunnen. Zo kan ik actief bijdragen tot mijn eigen veiligheid en het welzijn van de collega’s. Eén van de recente veiligheidsmaatregelen in de diepvriesafdeling is de nieuwe productievloer die extra grip biedt en zo  het reinigingswater nog minder kans geeft om gladheid te veroorzaken.

Welke uitdagingen brengt het warme zomerweer met zich mee voor iemand uit de diepvriesafdeling?
De gemiddelde werktemperatuur in mijn afdeling bedraagt ongeveer -2 graden. Dankzij onze thermische diepvrieskleding, warm schoeisel en handschoenen is dat zeker niet onoverkomelijk. Ik kom hier ook geregeld in koelruimtes waar het – 30 graden kan zijn. Op hete zomerdagen met temperaturen rond de 30 graden moet je dan natuurlijk eerst wat acclimatiseren voor je naar huis gaat. Onmiddellijk in T-shirt naar buiten rennen, is dan geen optie. Onszelf extra goed verzorgen in de zomer is dus de boodschap.

Bedankt voor de uitleg, Lode!

Lode1
Lode2