Johan Descamps

22/02/2019

Als we de tv-serie ‘Eigen kweek’ mogen geloven, is er in het landelijke Wijtschate een bloeiende handel in bepaalde flora. Maar in werkelijkheid is het vlees van de met zorg gekweekte varkens van Belgian Pork Group het grootste exportproduct van Wijtschate. We maakten er de trip naar onze site Covameat en spraken met plant manager Johan Descamps.

Johan, hoe kwam jij in Covameat terecht?
Ik werk hier al sinds 1982 en was dus al een deel van het meubilair toen wij in 2015 tot de familie van Belgian Pork Group toetraden. Van opleiding ben ik graduaat elektromechanica, maar gezien het kleine werkaanbod in die sector aarzelde ik niet toen ik een vacature zag voor een job als administratief bediende die hoofdzakelijk de douanepapieren moest opstellen. In 1995 kon ik na functies binnen de planning, verkoop, productie en transport doorgroeien tot plant manager.

Wat is de precieze rol van Covameat binnen Belgian Pork Group?
Wij zijn gespecialiseerd in het verwerken en versnijden van varkens. Heel typerend voor Covameat is onze grote aandacht voor animal welfare. Wij investeren ook voortdurend in kwaliteit en voedselveiligheid. Zo behaalden we de meest veeleisende kwaliteitsstandaarden en - certificaten zoals IFS, het Beter Leven keurmerk en het Certus – label. Ik neem de transport -, slacht – en productieplanning voor mijn rekening. Mijn werkdagen zijn dus lang en goedgevuld, maar zo heb ik het graag. Bovendien kan ik rekenen op onze ploeg van ongeveer 180 werknemers. Dankzij al die mensen kunnen wij hier op weekbasis 17.000 varkens verwerken en er 3.750 versnijden. Een grote sprong voorwaarts vergeleken met de 4.000 verwerkte en 1.500 versneden varkens uit mijn beginperiode. En als ik even onbescheiden mag zijn: we doen dit tot grote tevredenheid van onze klanten.

Voor welke klanten zijn jullie dan actief?
Wij zijn nog steeds lokaal verankerd, maar ook nationaal en internationaal actief. Vaak werken wij daarbij samen met de andere sites van Belgian Pork Group, bijvoorbeeld voor de levering van savourettes aan Delhaize die wij samen met site Lavameat verzorgen. Daarnaast zijn er ook heel wat projecten die wij autonoom opvolgen. Ik denk dan aan retailklanten Superlog en Delhaize, de hammen die we uitbenen voor Herta, onze Italiaanse en Griekse siteklanten,…

De toekomst ziet er dus goed uit…
Zeker. Net als de rest van Belgian Pork Group blijft Covameat evolueren. Zo hebben wij vorig jaar heel veel geïnvesteerd in onze infrastructuur. Onze kantoorruimtes en verpakkingsafdeling werden helemaal vernieuwd, net als de infrastructuur van de snijzaal die nieuwe snijbanden kreeg. We gaan hier dus in de meest moderne omstandigheden de toekomst tegemoet. Leeftijdsgenoten van mij kijken misschien al uit naar hun pensioen, maar dankzij deze vernieuwde en uitdagende omgeving geldt dat zeker niet voor mij.

Bedankt Johan voor de goede ontvangst en dit gesprek!

Johan1
Johan2