Joeri Vandewaetere

29/03/2019

Vorige week opende onze Pork Academy opnieuw de deuren. Via dit intern opleidingsproject krijgen onze werknemers de kans om nog meer kennis op te doen over ons bedrijf, product en sector. Cost controller Joeri Vandewaetere was de lesgever van dienst. Hij onderrichtte een 40-tal nieuwsgierigen over het onderwerp ‘Vierkantsverwaarding – wiskundig varken’. De afwezigen hadden ongelijk, maar krijgen van Joeri nu een herkansing.

Joeri, de meeste lezers vragen zich nu wellicht af: wat betekent vierkantsverwaarding?
Deze term omvat al onze inspanningen om zowat alle delen van het varken te vermarkten en de totale kostprijs hiervan te bepalen. De uitdaging in onze snel evoluerende markt ligt in het voortdurend evalueren van het rekenmodel dat we daarvoor gebruiken. Zo weinig mogelijk verspillen, dat is het doel dat we ons stellen in het belang van ons productieproces en het milieu. En als cost controller juich ik daarbij natuurlijk het lagere kostenplaatje toe.

Vierkantsverwaarding overstijgt dus de afdelingsgrenzen. Dat vertaalde zich wellicht in een divers publiek tijdens je les?
Inderdaad. Ik was blij om niet alleen collega’s van de financiële dienst te mogen verwelkomen, maar ook medewerkers van transport, verkoop, export, IT,… . Extra bemoedigend vond ik de onderlinge dialoog die tussen mijn ‘studenten’ ontstond tijdens de afsluitende vragenronde. Dat onderschrijft de kernboodschap die ik wou overbrengen: ons vlees op elk vlak zo efficiënt mogelijk op de markt brengen, is een zaak van elke afdeling en werknemer.

We twijfelen er niet aan dat die boodschap goed overkwam. Maar om echt helemaal zeker te zijn, legden we ons oor toch ook even te luisteren bij enkele studenten.
Glenn Desimpel: Op de dienst export krijgen wij met verschillende contracten te maken. Dankzij deze opleiding kregen we eens in detail te zien hoe de prijzen op deze contracten berekend worden.
David Cuyle: Dat transport een bepalende kostenfactor is, wist ik natuurlijk al. Maar tijdens mijn loopbaan hier werkte ik vroeger ook mee aan het bepalen van productrendementen, dat maakte deze sessie voor mij extra leerrijk. Na 20 jaar dienst kreeg ik vandaag toch nog meer inzicht in hoe de kostprijs van ons product ontstaat.
Francky David: Chapeau voor Joeri dat hij voor een groep wou staan om zijn ervaring met ons te delen. Als accountmanager neem ik zijn boodschap dat we een afzetmarkt kunnen vinden voor haast alle delen van het varken natuurlijk ter harte.

Opdracht volbracht, Joeri. Dat smaakt naar meer! Daarom organiseert de Pork Academy verder om de 2 maanden een opleidingssessie, telkens over een ander onderwerp met een andere collega als leraar. Inschrijven is de boodschap!

Joeri1
Joeri2