Jason Vanuxem

17/11/2018

Iemand hartmassage geven doe je best op het ritme van ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees. Helaas vat dit weetje mijn volledige EHBO – kennis samen. Gelukkig organiseert Westvlees EHBO – opleidingen voor de werknemers om beter met noodsituaties om te gaan. We gingen dus een kijkje nemen op één van die sessies en spraken met deelnemer Jason Vanuxem.

Jason, wat doe jij in Westvlees als je niet op uitkijk staat voor mensen in nood?
Ik werk hier nu 4 jaar, waarvan 1 jaar als lijnchef in de Case Ready. Ik ben dus een ‘rode pet’ die zijn mensen aanstuurt, zorgt dat de vrachtwagens op tijd kunnen vertrekken,…

Waarom neem je deel aan deze EHBO-opleiding?
Om op het werk in te kunnen grijpen als er iemand in nood is, want als chef ben ik vaak als eerste ter plaatse. En natuurlijk kunnen mijn familie en vrienden ook op me rekenen indien nodig. Ik was daar al mee bezig voor ik bij Westvlees werkte. Op de middelbare school volgde ik ook al een EHBO-cursus.

Heb je die kennis al veel in de praktijk moeten omzetten?
Gelukkig blijven mijn reddingsacties voorlopig beperkt tot een paar snijwonden thuis en op het werk. Hopelijk blijft dit zo. Ik weet dus nog niet hoe ik in een echte noodsituatie zou reageren. Want een cursus volgen in aangename omstandigheden is natuurlijk niet hetzelfde als onder druk een slachtoffer helpen terwijl de omstaanders op je vingers kijken. Maar ik denk wel dat ik het hoofd koel zal houden als het eropaan komt.

Wat vind je het interessantste aan onze cursus?
De hartreanimatie is natuurlijk één van de blikvangers. Maar eigenlijk vind ik alles boeiend, zowel theorie als praktijk. Het is vooral nuttig dat de cursus jaarlijks opgefrist wordt. Dan zit alles vers in het geheugen als er iets gebeurt.

Welke collega zou je het meest vertrouwen moest je zelf in een noodsituatie terechtkomen?
Dan denk ik aan Jasper en Carine, want zij zijn nooit ver uit mijn buurt in productie. Maar ik vertrouw mijn andere collega’s ook hoor. De vraag is natuurlijk of ze me wel zouden willen redden… Maar zo’n slechte chef zal ik wel niet zijn hoop ik!

Bedankt voor dit gesprek en voor je bijdrage aan het ‘Stayin’ Alive’ van je Westvlees-collega’s.

jason1
jason2