Jaaroverzicht Taste & Welfare 2018

28/12/2018

Dit jaar lanceerde Belgian Pork Group het kwaliteitslabel “Taste & Welfare Guaranteed”. Dit label symboliseert onze niet aflatende innovatiedrang op vlak van product, planeet, dier en mens. Aan de hand van deze pijlers kijken we terug op het afgelopen jaar en blikken we vooruit naar de uitdagingen van 2019. Dit doen we samen met CEO Jos Claeys, COO Luc Verspreet, duurzaamheidsmanager Jan Coenegrachts en kwaliteitsverantwoordelijke Vincent Stillatus.


Heren, onze klanten verwachten in de eerste plaats lekkere, gezonde en kwaliteitsvolle producten. Hoe maakten we daar in 2018 het verschil?
Vincent: Na de bouw van de modernste productieruimte van Europa hebben we meer dan ooit de technologie in huis om onze marktpositie vast te houden, maar ook om te blijven innoveren. Ik denk daarbij aan ons vegetarisch gamma dat we dit jaar opstartten, onze bioproducten, het rundsvlees en kip in onze eindejaarsschotels,… producten die je misschien niet onmiddellijk met Belgian Pork Group associeert, maar waarmee we ons onderscheiden op de markt.

Luc: We moeten blijven inspelen op de steeds wijzigende behoeften van de consument. De mama die tijdens de drukke werkweek zo vlug en prijsbewust mogelijk een gezonde maaltijd bereidt, de relaxte barbecueliefhebber die gaat voor het sappigste stukje vlees of de flexitariër die slechts sporadisch vlees eet maar dan wel telkens de absolute topkwaliteit van ons Déliporc-gamma wil,… er moet voor ieder wat wils zijn.

Vincent: Ook de informatiehonger van onze klanten moeten we blijven stillen. Wij huldigen dus het ‘clean label’ – principe, waarbij onze etiketten bovendien nog meer info bevatten over bijvoorbeeld glutenvrije ingrediënten.


Hoe koppelen we al die inspanningen voor de consument aan de zorg voor onze planeet?
Jan: Na een succesvolle audit voldoen we de komende 3 jaar weer aan het Energy Policy Agreement. We zitten dus op koers wat betreft het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. We willen in 2019 trouwens een omvangrijke studie afronden waarbij we de volledige ecologische impact van vlees in kaart brengen, van het veevoeder tot de supermarkt. Daarnaast kwam er dit jaar een nieuwe installatie voor warmtekrachtkoppeling waarmee we onze eigen elektriciteit kunnen produceren en de vrijgekomen warmte in het productieproces gebruiken.We zorgden ook voor nieuwe geurfilters die de luchtkwaliteit op peil houden tijdens de verwerking van dierlijke bijproducten. We optimaliseren niet alleen het water – en energieverbruik van onze verschillende sites, maar ook het transport. We beperken ons daarbij niet tot het goederenvervoer, want dit jaar kwam er voor de bezoekers van ons bedrijf een oplaadpunt voor e-cars. In 2019 gaan we verder op die ingeslagen weg en komen er op onze parkings carports met zonnepanelen.


Dan kan ook onze aandacht voor dierenwelzijn niet achterblijven…
Luc: Op dat vlak leggen wij de lat hoger dan wat de wet ons voorschrijft, want wij willen zelf het referentiekader zijn. Wij omringen onze dieren met de beste zorgen, van boerderij tot productieruimte. Onze investeringen in cameramonitoring en gekwalificeerd personeel zoals een animal welfare officer tonen dat aan. Maar we leunen niet voldaan achterover. Volgend jaar vernieuwen we in functie van dierenwelzijn onze verdovingsapparatuur. Op eigen initiatief, want wettelijk gezien was dit zeker niet nodig. Daarnaast voerden we de opleiding van onze vrachtwagenchauffeurs nog wat meer op. Want ook het correct laden en lossen van de levende dieren en zelfs een aangepaste rijstijl van de transporteur leiden tot een beter dierenwelzijn en vleeskwaliteit. En natuurlijk zullen we in 2019 ook onze voortrekkersrol op vlak van antibioticavrij vlees blijven spelen.

Vincent: Dankzij de tests in ons eigen labo garanderen we de consument antibioticavrij vlees. Momenteel zetten we samen met het Voedselagentschap de procedure op punt om in de toekomst ook op de boerderij zelf antibioticatesten uit te voeren.

De laatste “Taste & Welfare Guaranteed” – pijler heeft ook oog voor de mensen achter ons product: de werknemers van Belgian Pork Group. Hoe maken we hen nog gelukkiger in 2019?
Jos: Op vlak van personeelsveiligheid blijft ons ‘eclairmoment’ een blikvanger: eclairs voor elke afdeling die een bepaald aantal ongevalvrije dagen behaalt. En zijn er toch lichamelijke klachten, dan is er nog altijd de osteopaat die sinds dit jaar geregeld langskomt. Die heeft trouwens al wonderen verricht voor mijn rug. En inderdaad, een goed product maak je met gelukkige werknemers. Vandaar dat we in 2018 nogmaals een driedaagse opleiding gaven aan onze lijnchefs en meestergasten rond gelukkig zijn op de werkvloer. Een welgemeende ‘hoe gaat het?’ kan soms al veel betekenen. Ook een groot succes was de Poolse leraar die een deel van zijn zomervakantie opofferde om onze Poolse medewerkers in hun moedertaal te onderrichten over onze kwaliteitseisen. Daarnaast zien we niet alleen de consumentenmarkt voortdurend wijzigen, maar ook de arbeidsmarkt. Met onze werkgroep rond millennials verdiepen we ons in de interesses van de jongere generatie werknemers, zoals de sociale media. Want ook jong talent moet de weg naar ons bedrijf blijven vinden.

Dat lukt aardig, want je komt hier regelmatig nieuwe gezichten tegen. Maar is onze groei geen rem op het familiale karakter van Belgian Pork Group?
Jos: Zeker niet, ook in 2019 zullen we de band met onze werknemers én hun gezin verder aanhalen. Voor de kleinste kindjes kan dat via onze Sinterklaasfeestjes. De studenten kunnen we bereiken via een zomeractiviteit waarbij een ervaren personeelslid tijdens een barbecue vertelt over zijn job. En tijdens de “Factory Discovery Day” van volgend jaar kunnen de bedienden eens aan de band staan van de producten die we hier aan de man brengen. Daarnaast blijven wij ons personeel de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Diploma’s geven daarbij niet altijd de doorslag, wel talent en passie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan technieker Mathieu die dit jaar onderhoudsverantwoordelijke werd en Casper die de switch maakte van inkoopplanner naar mede-productieverantwoordelijke Case Ready. Of aan de expeditiemedewerker die verslaggever werd voor onze sociale media…

Die laatste persoon zegt ons vaag iets. Bedankt voor dit gesprek en voor iedereen prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

groep1
groep2
groep3
groep4