Glenn Coolsaet

23/08/2019

Wie deze zomer nog een citytrip wil maken of al zoekt naar een originele wintervakantie kan misschien inspiratie opdoen in ons klantenbestand. Dat leest immers als een reisgids met talloze bestemmingen, zowel dichtbij als aan de andere kant van de wereld. Sales director Glenn Coolsaet vertelt ons meer over de snel evoluerende markt waarin Belgian Pork Group actief is en hoe wij daar het verschil maken.

Glenn, Belgian Pork Group is zowel nationaal als internationaal actief. Hoe pakt onze salesafdeling dit aan?

Als lokaal verankerd familiebedrijf richten wij ons in de eerste plaats op de binnenlandse markt. Daar werpen we ons op als de bevoorrechte partner voor Retail en Industrie, die we beiden een eigen aanpak en aanspreekpunt aanbieden. Onze medewerkers die de belangen van de retailmarkt behartigen, zorgen ervoor dat klanten gaande van lokale beenhouwers, zelfstandige winkels en centrales maximaal kunnen genieten van onze expertise op vlak van productgamma’s, verpakking, promoties,… Ook voor de industriële klanten, waaronder belangrijke maaltijd – en vleeswarenproducenten, leggen we het accent op de Belgische markt. Innovatie is bij dit alles de sleutel. Zo lanceren we eind dit jaar Pulled Pork en Pulled Chicken voor een internationaal  A-merk. Een nieuwe stap in onze ontwikkeling!

Daarnaast vindt een groot deel van de 420.000 ton varkensvlees die wij jaarlijks produceren ook een buitenlandse afzetmarkt?      

Lekker varkensvlees van bij ons is inderdaad wereldwijd gegeerd. Met ons vers versneden of ingevroren varkensvlees kregen we bijvoorbeeld voet aan Nederlandse, Franse, Duitse en Engelse grond. Ook in Griekenland en Italië weten ze ons varkensvlees te smaken. De groeimarkt bij uitstek is momenteel Oost-Europa. In slagerijen in Polen, Tsjechië, Roemenië, Litouwen,… is er een enorm aanbod aan charcuterie en kan je bijvoorbeeld vaak kiezen tussen tientallen soorten salami. De voorkeuren per land durven nogal eens te verschillen: zo gaan de varkenspootjes naar Hong Kong, de koppen naar China,  de vette buiken naar Zuid-Korea en het vet naar de Filipijnen. Het bewijs dat er voor elk deel van het varken een afzetmarkt bestaat.

De kwaliteit van ons varkensvlees spreekt voor zich, maar wat brengt Belgian Pork Group nog meer mee naar de onderhandelingstafel?

De basis van al onze deals is persoonlijk contact. We gaan bij al onze klanten ter plaatse, zowel bij de lokale slager om de hoek als het grote buitenlandse bedrijf. Zo zien en leren we meer over onze klanten en hun behoeften. Die werkwijze zit in het DNA van ons bedrijf. In functie van die internationale contacten ontwikkelen we de talenknobbel van ons team. Zo spreken we een tiental talen, waaronder Engels, Frans, Russisch, Duits, Pools, Italiaans, Portugees, Spaans en Chinees. Bovendien krijgen onze accountmanagers de mogelijkheid om een bijkomende slagersopleiding te volgen. Dankzij die passie voor ons product kunnen we onze klanten met verstand van zaken adviseren.

De uitdagingen op de internationale markt zijn niet min. Wat brengt de toekomst voor Belgian Pork Group op dat vlak?

We blijven de vinger aan de pols houden met marktanalyses, beursbezoeken en rapporten. Op basis van dat gedegen onderzoek boren wij nieuwe markten aan. Daarnaast zetten wij ons sterk in voor het internationale imago van ons varkensvlees. Momenteel is er een embargo op de uitvoer van Belgisch varkensvlees naar heel wat Aziatische landen omwille van de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in een regio in Wallonië. Wij onderhouden nauwe contacten met verschillende instanties zoals het FAVV en lokale Belgische ambassades om de export te kunnen heropstarten. We leggen daarbij de nadruk op het principe van regionalisering en het feit dat er een wezenlijk verschil is tussen wilde everzwijnen uit de intussen afgebakende zone en varkens die in Vlaamse boerderijen opgroeien in de allerbeste, meest gecontroleerde en traceerbare omstandigheden. Op dat vlak verwachten we veel van de economische missie van prinses Astrid naar China in november. Ook in andere landen leveren we gelijkaardige inspanningen. Maleisië bijvoorbeeld of Japan, één van de referentielanden inzake voedselveiligheid. Ook hier neemt Belgian Pork Group een voortrekkersrol op zich.

Bedankt Glenn voor je uitleg over onze wereldwijde activiteiten!

Glenn1
Glenn2