Frederic Baudouin

15/11/2019

Vorige week behaalden onze snijzalen een mijlpaal op veiligheidsgebied: 60 opeenvolgende dagen zonder ongeval! Een hele prestatie, zeker als je weet dat zelfs het kleinste doktersbezoek de teller onverbiddelijk terug op 0 zet. Onze BOB-medewerker Frederic Baudouin blikt tevreden terug op deze verwezenlijking en het bijhorende eclairmoment!  

Frederic, we gaan van start met de belangrijkste vraag: hoe hebben de eclairs gesmaakt?
Ik was helaas in verlof toen de eclairs werden uitgedeeld aan mijn collega’s van de snijzalen. Maar ik hoor dat ze heel lekker waren. Iedereen was zeer tevreden, dat is voor mij het belangrijkste. Het was een mooie beloning voor onze inspanningen voor een veilige werkvloer. Het befaamde eclairmoment is voor alle afdelingen van Belgian Pork Group een extra motivatie om onze veiligheidsdoelstellingen te halen.

Het is wellicht aartsmoeilijk om die doelstellingen te halen in een afdeling waarin de werknemers dagelijks met de beste en scherpste messen omgaan?
De lat ligt heel hoog, zeker na de beslissing dat er geen afzonderlijk eclairmoment meer is voor snijzalen 1 en 2. Beide afdelingen zijn dus meer dan ooit verplicht om qua veiligheid hun beste beentje voor te zetten. Als BOB-medewerker in snijzaal 2 doe ik in samenwerking met de lijnchefs alvast mijn duit in het zakje. Toen de vraag kwam of ik mij extra wilde inzetten voor de veiligheid van mijn collega’s, moest ik geen twee keer nadenken. Deze taak vereist een zekere verantwoordelijkheidszin, punctualiteit en ervaring. 

Welke maatregelen maakten de weg vrij voor het eclairmoment? 
Grote ongevallen zijn nagenoeg uitgesloten dankzij alle bijzonder strenge wettelijke en interne veiligheidsprocedures die voortdurend geëvalueerd worden. Het maandelijkse overlegmoment tussen alle BOB-medewerkers is daarbij één van de werkinstrumenten. Daar kunnen we vanuit onze praktijkervaring zelf preventievoorstellen formuleren aan onze leidinggevenden. Daarnaast wordt elke activiteit aan alle machines en messen bijzonder goed gedocumenteerd. En zonder de juiste opleiding, mentaliteit en veiligheidskledij kom je onze snijzaal simpelweg niet binnen. Maar minstens even belangrijk zijn de ontelbare kleine maatregelen die ook de kleine pijntjes en snijwondjes vermijden. Neem nu mijn eigen werkplek: naast mijn werktafel bevindt er zich een zone waar er geen vlees of werkgerief geplaatst mag worden, zodat er niemand kan struikelen. Veiligheid, dat is een kwestie van afspraken respecteren.  

Dankzij al deze inspanningen ligt de volgende mijlpaal ongetwijfeld binnen handbereik.
We doen onze uiterste best, maar een evidentie is dit zeker niet. Wist je trouwens dat we ons eclairmoment bijna gemist hadden? De eerste werkdag na het traktaat bezeerde een collega zich tijdens het werk. Zeker niets ernstigs, maar was dit een dag eerder gebeurd, dan hadden we het eclairmoment op onze buik mogen schrijven. Voorzichtigheid is dus steeds geboden!

Dan verlaten we nu zo voorzichtig mogelijk de snijzaal. Bedankt Frederic voor dit gesprek!

frederic1
frederic2