Eddy Steenwerckx

27/09/2019

Deze ochtend hielden we halt bij Eddy Steenwerckx voor een gezellige babbel. Het parcours dat Eddy aflegde bewijst nogmaals dat Belgian Pork Group een aantrekkelijke werkgever is. Geen taalgrens of een vroeg aflopende wekker hielden hem tegen om aan zijn verhaal in onze snijzaal te beginnen. Een inspirerend verhaal waarin ‘learning on the job’ centraal staat. 

Eddy, in tegenstelling tot wat je oer-Vlaamse naam doet vermoeden, ben je afkomstig uit de Waalse stad Leuze.
Inderdaad, dat is in de buurt van Doornik. Ik leg dus dagelijks zo’n 85 kilometer af om aan mijn dagtaak te kunnen beginnen. Mijn wekker gaat iedere ochtend om 2:30 uur af, drie kwartier later zit ik al in mijn wagen. Mijn bioritme protesteert daar allerminst tegen. Indien nodig zou ik zelfs nachtwerk verrichten, op dat vlak ben ik heel flexibel.

Met onze verschillende sites over heel België kunnen wij onze personeelsleden werk in eigen streek aanbieden. Maar dat voordeel offerde jij graag op om in onze West-Vlaamse site Westvlees aan de slag te gaan.   
Ik kon die stap zetten dankzij Le Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB.  Dankzij hen kwam Westvlees op mijn radar toen ik werkzoekende was. Niet toevallig, want van mijn 17de tot mijn 25ste  deed ik al ervaring op in de beenhouwerssector. Bijna in een vorig leven dus, want ik ben nu 52 jaar. Maar geen nood, ik kon mijn vaardigheden en kennis een opfrisbeurt geven in de opleidingswagen van Epicuris die je aantreft op de bedrijfsterreinen van Belgian Pork Group. Samen met 8 andere Waalse cursisten werd ik door een ervaren opleidingsverantwoordelijke klaargestoomd voor een job in de snijzaal. 

Liet het zalige moment waarop je de werkvloer voor het eerst mocht betreden lang op zich wachten?
Dat gebeurde vrij snel, want zowel Epicuris als Belgian Pork Group passen het ‘learning on the job’ – principe toe. Onze opleiding duurde 6 maanden. De eerste helft daarvan brachten we door in de opleidingswagen, waar we theorie – en praktijklessen voorgeschoteld kregen. Daar legde een professional ons uit wat er op vlak van veiligheid en hygiëne van ons verwacht wordt en konden we voor het eerst het mes zetten in carrés of andere deelstukken. Daarna mochten we die opgedane kennis perfectioneren onder het toeziend oog van mijn toekomstige collega’s. In het begin weken zij geen moment van mijn zijde, want kwaliteit en veiligheid gaan hier hand in hand. Alleen al de verschillende lagen werkkledij die wij hier voor onze veiligheid dragen, bewijzen dat. Maar toen mijn collega’s eenmaal zagen welk vlees ze met mij in de kuip hadden, kon ik geleidelijk aan zelfstandiger beginnen werken.

Ben je een jaar later nog altijd blij met je keuze?
Zeker. Momenteel werk ik in snijzaal 2 vooral met deelstukken zoals varkensheupen. Daarnaast ga ik eveneens aan de slag met het vlees voor brochettes en stoofvlees. In deze streek is het als Franstalige ook niet onoverkomelijk om je in te werken in een nieuwe job. Ik ben dus heel tevreden over mijn parcours en kan het iedereen aanraden!

Bedankt Eddy voor je verhaal dat ook andere toekomstige collega’s kan inspireren ! Voor meer info, surf naar: http://www.formation-epicuris.be/

Eddy1
Eddy2