Dimitri Deruytter

16/08/2019

Stuur – en rijvaardigheid is voor veel van onze medewerkers een aangeboren talent. Denk maar aan onze accountmanagers of vrachtwagenchauffeurs die dagelijks de baan op gaan voor onze klanten. Maar ook op onze bedrijventerreinen is een portie stuurvaardigheid geen overbodige luxe. Met heftruckchauffeur Dimitri Deruytter bespreken we hoe al die ‘gemotoriseerde activiteit’ op de werkvloer in de veiligste omstandigheden gebeurt.

Dimitri, welke vaardigheden zijn onontbeerlijk voor een goede heftruckchauffeur?
Heftruckchauffeur word je niet van de ene dag op de andere. Daar komt een gedegen opleiding aan te pas waarin niet alleen de nadruk wordt gelegd op de nodige rijvaardigheden, maar ook op verantwoordelijkheidszin en veiligheid. Ik genoot mijn opleiding als magazijnier / heftruckchauffeur bij de VDAB. Die opleiding duurt maximaal 2,5 maanden. Maar als ik onbescheiden mag zijn: ik deed er heel wat minder lang over en was met glans geslaagd. Mede daardoor kon ik 3 jaar geleden aan de slag bij Belgian Pork Group.

Waar komen we jou en je heftruck het vaakst tegen op de bedrijventerreinen?
In eerste instantie zorg ik van 4 uur tot ongeveer 13 uur voor de aanvoer van leeggoed zoals E2-bakken en dolav palletboxen. Zo draag ik ertoe bij dat de productie in afdelingen zoals snijzaal 1 of site Lavameat nooit dreigt stil te vallen. Daarnaast ijver ik voor een nette werkomgeving en zorg ik er geregeld voor dat de inhoud van de grote vuilbakken die je hier overal tegenkomt in onze perscontainer terechtkomt. De afgelopen weken was ons magazijn de place to be als je naar mij op zoek was. Hier vervang ik collega Klaas tijdens zijn welverdiend verlof. Zojuist kwam er bijvoorbeeld een leverancier langs met schaaltjes. Die plaats ik netjes in ons magazijn, zo kunnen we vlug en efficiënt naar die schaaltjes teruggrijpen eens ze nodig zijn in onze productieafdelingen. Daarnaast controleer ik bij elke levering de bijhorende leveringsbon en registreer ik het eventuele leeggoed. 

Als heftruckchauffeur heb je ook een voorbeeldfunctie wat betreft veiligheid op de werkvloer.
Tijdens het werk heb ik niet alleen oog voor de goederen die ik vervoer, maar ook voor de collega’s rondom mij. Het kan hier soms druk zijn. Dan staan de leveranciers aan te schuiven en bellen er op hetzelfde moment verschillende collega’s die zo vlug mogelijk etiketten of schaaltjes nodig hebben. In het belang van ieders veiligheid mag je je dan nooit laten opjagen. Mensen zijn belangrijker dan materiaal, daar hameren we sterk op bij de opleiding van nieuwe collega’s. En het minste mankement aan mijn heftruck geef ik natuurlijk onmiddellijk door aan de medewerkers van onze  garage. Mijn heftruckattest dat ik behaalde is nog geldig tot 2021, daarna kan ik mij bij de VDAB aanmelden voor een heropfrissing. Er wordt dus niets aan het toeval overgelaten om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Bedankt Dimitri voor de uitleg!    
   

 


 
 

Dimitri1
Dimitri2