Cyril Demunyck

13/10/2018

Enkele weken geleden hadden we Waals minister van werkgelegenheid en beroepsopleiding Pierre-Yves Jeholet en de heren Bert Mons en Guy Piette van Voka op bezoek. Voka West-Vlaanderen wil zorgen voor een betere bekendheid van West-Vlaamse bedrijven en jobs en treedt hiervoor in werking met Le forem, de Waalse tegenhanger van VDAB.


Cyril, jij was nauw betrokken bij het bezoek van deze heren. Kan je dit even toelichten?
Dat klopt. Aangezien er veel tewerkstellingsmogelijkheden zijn voor Waalse werkzoekenden op de West- Vlaamse arbeidsmarkt, werd aan mij gevraagd om hierbij een korte toelichting te geven.
Sinds 3 jaar werk ik in Westvlees. Ik zorg ervoor dat de versneden producten in de correcte verpakkingen geleverd worden voor verschillende retailklanten. Ik heb dus al enige ervaring als Waalse werknemer in een West-Vlaams bedrijf. Als inwoner van Moeskroen behoor ik dus tot de profielen waar Le forem en Voka West-Vlaanderen zich op willen richten. Bij ons heerst meer werkloosheid (12.8% tov 5.2%), terwijl bepaalde vacatures in West-Vlaanderen almaar moeilijker ingevuld raken. De bedoeling is om werkzoekenden te stimuleren ook onze richting uit te kijken.
Toen ik werk zocht ben ik, via vrienden, terecht gekomen bij Westvlees. Ondanks dat ik 15 jaar les Nederlands kreeg in school, was ik toch bang voor de taalbarrière. Maar eenmaal gestart merk je dat dit toch zeer vlot gaat. Eerst en vooral heb je veel collega’s die je kunnen behelpen doordat zij beide talen machtig zijn, ten tweede kan ik mij ook behelpen
in het Nederlands, en ten derde wen je toch snel aan de verschillende benamingen van de producten. De stap om aan de slag te gaan in een Nederlandstalig bedrijf is dus niet zo groot als je zelf zou vrezen.
De epicuris opleidingswagen die hier een tijdje geleden stond, en waar ook een interview over plaats vond, past ook in dit geheel. 

Vlotte de presentatie goed? Op de beelden te zien deed je dit alvast heel goed!
Eigenlijk wel, maar de zenuwen waren zeker en vast aanwezig! Wetende dat je voor de minister spreekt, vergezeld door de pers zorgt toch voor wat stress. In totaal waren toch een 16 personen aanwezig. Gelukkig kon ik het hebben over mijn eigen ervaringen, en dan vlot het gesprek wel zeer makkelijk. 

Bedankt Cyril om jouw ervaring met ons te delen. En ook voor de zeer boeiende presentatie die je hen gaf!

cyril1
cyril2